KG

Portal o gastronomii i nie tylko

Gastronomia

Witryny cukiernicze – jakie wybrać do małego lokalu?

Witryny cukiernicze – jakie wybrać do małego lokalu?

Witryny cukiernicze to profesjonalne urządzenia, które będą niezbędne w wielu lokalach gastronomicznych i nie tylko. Przeznaczone są do przechowywania ciast i deserów w niskich temperaturach, a także ich estetycznej prezentacji. Właśnie z tego powodu stanowią niemal obowiązkowe wyposażenie cukierni, kawiarni, piekarni albo lodziarni. W tym miejscu warto zwrócić uwagę na to, że wiele tego typu miejsc boryka się z brakiem dostatecznej przestrzeni, by pomieścić wszystkie niezbędne sprzęty.

W poniższym artykule przyjrzymy się bliżej temu, jak wybrać idealne witryny cukiernicze do małych lokalni, gdzie każdy centymetr wolnej przestrzeni jest na wagę złota.

Jakie witryny cukiernicze wybrać do małej gastronomii?

W małych lokalach warto przede wszystkim zainwestować w wąskie witryny cukiernicze pionowe. Zajmują one niewiele miejsca, a duża liczba półek pozwala na pomieszczenie w nich całego asortymentu. Takie urządzenia będą idealne, aby ustawić je przy ladzie. Dzięki temu wszystkie ciasta, desery, torty albo gotowe dania będą nie tylko w zasięgu wzroku klienta, ale także ręki sprzedawcy.

Jeżeli jeszcze bardziej zależy nam na tym, aby zwiększyć komfort użytkowania urządzenia, doskonałym wyborem będą witryny cukiernicze otwierane z dwóch stron. Bardzo ciekawie wyglądają modele okrągło. Idealnie wpisują się w nowoczesne przestrzenie kawiarni albo cukierni. Innym rozwiązaniem, na jakie można się zdecydować, będą witryny nablatowe. Sprawdzą się w naprawdę małych lokalach, gdzie nie możemy sobie pozwolić na inne opcje. 

Kluczowe znaczenie ma to, aby dopasować witryny cukiernicze nie tylko do wielkości lokalu, ale także asortymentu. Urządzenia powinny pomieścić wszystkie wyroby cukiernicze, jak też gotowe dania, jakie w ostatnim czasie cieszą się coraz większą popularnością. Nie możemy też zapominać o tym, aby wokół witryny znajdowała się dostateczna ilość miejsca, jakie będzie konieczne do jej swobodnego otwierania oraz zamykania. Urządzenie nie powinno się znajdować zbyt blisko regałów lub lady, aby nie uderzało o nie w trakcie użytkowania. 

Wielofunkcyjne witryny cukiernicze

Warto mieć na uwadze, że witryny cukiernicze to urządzenia wielofunkcyjne, dlatego będą idealnym wyborem do miejsc o ograniczonej powierzchni wolnego miejsca. Możemy w nich nie tylko przechowywać produkty w odpowiednich temperaturach, ale także zaprezentować je dla klientów. Duże przeszklenia pozwalają bez trudu zapoznać się z asortymentem, a następnie podjąć decyzję o zakupie.

Wybierając witrynę cukierniczą, warto zwrócić uwagę nie tylko na wymiary, ale także design urządzenia. Minimalistyczne modele będą się doskonale prezentować w każdym lokalu i przez wiele lat wyróżniać niezawodnością działania. Wśród najważniejszych cech witryn cukierniczych można wskazać na przykład:

  • niskie zużycie energii;
  • oświetlenie LED, pozwalające na jeszcze lepszą ekspozycję słodkości;
  • trwałe materiały, z jakich zostało wykonane urządzenie;
  • funkcja automatycznego odszraniania;
  • wymuszony obieg powietrza.

Jak widać, wybór witryny cukierniczej do gastronomii nie jest trudnym zadaniem. Na rynku znajdziemy bowiem bardzo bogaty wybór urządzeń, które wyróżniają się najlepszymi parametrami. Do wyboru mamy zarówno modele nablatowe, jak też pionowe o zróżnicowanych wymiarach oraz liczbie półek. 

Udostępnij

O autorze

Artykuł Sponsorowany - reklama.
Publikuje tylko artykuły sponsorowane.