Słodkie wypieki są stałym elementem wielu ważnych uroczystości w naszym życiu. Ciężko wyobrazić sobie świętowanie urodzin, rocznicy czy wyprawienie wesela bez tortu lub innego słodkiego wypieku, który spełniałby jego rolę. Święta spędzane w rodzinnym gronie, takie jak Boże Narodzenie, Wielkanoc czy Dzień Matki to również okazje, przy których chętnie sięgamy po tradycyjne serniki, makowce lub inne, ulubione wypieki. Poza życiem rodzinnym, ciasta coraz częściej goszczą także w zawodowej sferze — firmy chętnie zamawiają słodkości na konferencje, bankiety czy spotkania integracyjne, gdzie bardzo liczy się wygoda ich serwowania. Ponadto wzrasta również trend kupowania ciast i deserów bez konkretnej okazji, po prostu jako dodatek do kawy w kawiarni czy drobny prezent dla bliskiej osoby.
Jak widać, popularność słodkich wypieków nie maleje, a branża cukiernicza nieustannie się rozwija, dopasowując się do rosnących oczekiwań klientów. Konsumenci przywiązują coraz większą wagę nie tylko do smaku i jakości wypieków, ale także do estetyki oraz sposobu ich podania oraz transportu. Właśnie dlatego odpowiednie opakowania cukiernicze stały się nieodłącznym elementem funkcjonowania cukierni, piekarni oraz firm cateringowych. Dobrze zaprojektowane i wykonane z solidnych materiałów podkłady pod torty, a także jednorazowe formy do pieczenia, pudełka na ciasta i ciastka porządnie zabezpieczają wypieki, ułatwiając przekazanie zamówienia klientowi lub przewiezienie do punktu docelowego.
Nieodpowiednie opakowanie może nieodwracalnie wpłynąć na jakość produktu i pozostawić negatywne wrażenie u klientów, psując im celebrację ważnej chwili. Tortu, który uległ uszkodzeniu w transporcie, najczęściej nie da się naprawić tak, by wyglądał jak nienaruszony. Brak odpowiedniego zabezpieczenia i wyboru odpowiedniego rozmiaru pudełka może skutkować przemieszczaniem się wypieku w opakowaniu, co prowadzi do odkształceń, rozwarstwienia kremu lub uszkodzenia dekoracji. Ciasta kruche narażone są na pęknięcia i tak naprawdę wystarczy chwila nieuwagi przy pakowaniu, źle dobrany materiał opakowania lub brak stabilizacji w pojeździe, by efekt wielogodzinnej pracy cukiernika został zniweczony. Z tego powodu tak istotne jest poświęcenie wystarczającej ilości uwagi, by zamówić odpowiednie opakowania cukiernicze.
Całe szczęście dzisiejszy rynek opakowań cukierniczych oferuje wiele opcji, dostosowanych do różnych rodzajów wypieków. Są to m.in. pudełka na torty, na ciasta i babeczki oraz opakowania na mniejsze przyjemności takie jak makaroniki i praliny. Co więcej, wszystkie te pozycje można znaleźć w ich przyjaźniejszej dla środowiska wersji, wykonane z materiałów nadających się do recyklingu. Dostępne są w pełni kompostowalne opakowania cukiernicze, które jednocześnie są odporne na wilgoć, bezpieczne do użytku w lodówce bądź zamrażarce oraz bezzapachowe. Takie pozycje oferuje hurtownia Cantino — producent produktów dla gastronomii, specjalizujący się w ekologicznych opakowaniach jednorazowych. Firma zapewnia szeroki wybór pudełek na ciasta, które są biodegradowalne, a w przypadku artykułów z okienkiem, wykorzystują mączkę kukurydzianą, a więc ekologiczny materiał!