Profesjonalne ekspresy do kawy coraz częściej stanowią kluczowy element wyposażenia w wielu miejscach – od gastronomii do sklepów spożywczych albo stacji benzynowych. Trzeba pamiętać o tym, że każdy lokal posiada swoją specyfikę, dlatego wybór odpowiedniego urządzenia powinien być odpowiednio przemyślany, aby móc w pełni wykorzystać jego potencjał. Inny ekspres sprawdzi się bowiem w kawiarni, a inny w barach szybkiej obsługi. Wybierając konkretny model, pod uwagę należy wziąć między innymi to, jakie kawy można w nim przygotować, trudność obsługi albo pojemność zbiorników na wodę i ziarna. To oczywiście nie wszystko, bowiem czynników jest znacznie więcej.
Jak zatem dopasować profesjonalne ekspresy do kawy do specyfiki danego miejsca? O czym koniecznie trzeba pamiętać, aby urządzenie ułatwiło nam codzienną pracę i rozwój biznesu?
Gdzie sprawdzą się profesjonalne ekspresy do kawy?
Kawa to bardzo popularny napój, dlatego nie powinno nas dziwić to, że coraz więcej miejsc zajmuje się jego sprzedażą. Obecnie mocne espresso, delikatne cappuccino albo flat white możemy kupić nie tylko w kawiarniach i restauracjach, ale również na stacjach benzynowych, czy też popularnych sklepach spożywczych. W każdym z wymienionych miejsc niezbędnym urządzeniem będzie zatem wysokiej jakości ekspres do kawy. Profesjonalne urządzenia doskonale sprawdzą się zatem nie tylko w gastronomii (bistrach, restauracjach, kawiarniach albo barach szybkiej obsługi), ale też w biurowcach (jeżeli na przykład posiadają wspólną kuchnię), a często także w przychodniach lekarskich, salonach kosmetycznych czy wielu innych lokalach usługowych.
Filiżanka kawy kojarzy nam się bowiem z chwilą relaksu i jest idealnym sposobem na to, aby dodać sobie energii do działania. Bardzo ważne jest jednak to, aby profesjonalne ekspresy do kawy były dopasowane do specyfiki miejsca, w którym się znajdą. W innych lokalach sprawdzą się bowiem zaawansowane urządzenia kolbowe, a w innych proste w obsłudze ekspresy automatyczne.
Ekspresy kolbowe – idealne do gastronomii
Ekspresy kolbowe to wybór, który najlepiej sprawdzi się w lokalach gastronomicznych, takich jak kawiarnie, restauracje albo bistra. Takie urządzenia, bardzo często obsługiwane przez zawodowego baristę, pozwalają przygotować najlepszej jakości espresso, które stanowi podstawę dla wielu kaw mlecznych. W zależności od specyfiki lokalu oraz natężenia ruchu, do wyboru mamy ekspresy dwu- albo trzygrupowe. W niewielkich lokalach, jeżeli nadal zależy nam na jakości serwowanej kawy, możemy zdecydować się na ekspresy kolbowe jednogrupowe, które nie zajmują wiele miejsca, a wciąż posiadają odpowiednie parametry.
Ekspresy automatyczne – idealne do lokali o dużym natężeniu ruchu
W wielu miejscach ogromne znaczenie ma czas przygotowania kawy. Trzeba mieć także na uwadze to, że w niektórych sklepach albo lokalach usługowych to klient sam przyrządza dla siebie kawę, dlatego znajdujące się tam urządzenie powinno być proste w obsłudze. W tym przypadku idealną opcją będą ekspresy automatyczne, które przyrządzą dla nas wybrany napój za pomocą jednego przycisku.
Ekspresy automatyczne to urządzenia zaprojektowane z myślą o prostocie i szybkości obsługi. Wystarczy nacisnąć jeden przycisk, aby przygotować espresso, cappuccino czy inne napoje kawowe. Dzięki automatycznym funkcjom mielenia kawy (co umożliwia wbudowany młynek), parzenia i podgrzewania mleka, proces przygotowania kawy jest niemal w pełni zautomatyzowany, co pozwala na oszczędność czasu, a także na zmniejszenie liczby pracowników potrzebnych do obsługi urządzenia. Tak naprawdę tutaj musimy pamiętać tylko o tym, aby regularnie sprawdzać poziom wody, ziaren kawy i mleka. Całą resztę wykona za nas urządzenie.
Profesjonalny ekspres do kawy – jaki wybrać?
Wybór profesjonalnego ekspresu do kawy zależy w dużej mierze od specyfiki miejsca, w którym będzie on używany. Ekspresy kolbowe to doskonały wybór do gastronomii, gdzie liczy się jakość i precyzja parzenia, podczas gdy ekspresy automatyczne będą niezastąpione w miejscach o dużym natężeniu ruchu, gdzie najważniejsza jest szybkość obsługi i łatwość użytkowania. Wybierając odpowiedni model, warto zwrócić uwagę na potrzeby swoich klientów, rodzaj oferty oraz charakter miejsca, w którym kawa będzie serwowana.
Trzeba pamiętać o tym, że profesjonalny ekspres do kawy to inwestycja, która pomoże nam w prowadzeniu biznesu, a co za tym idzie – zwiększeniu zysków. Kawa to obecnie standard w wielu miejscach. Możliwość jej sprzedaży z całą pewnością przyciągnie nowych klientów i pomoże nam poszerzyć ofertę o ciekawe napoje.